MODLITBA ZA ZEMŘELÉ

Za duše v očistci a za ty, které se nejspíš již radují v Boží blízkosti, jsme prosili 2. listopadu ve Vodolském kostele. A po mši svaté se vydali zemřelým naproti – u paty kříže na nedalekém hřbitově orodovat s rozžatými svíčkami za ty, kteří tu kolem odpočívají v pokoji: předešlí duchovní pastýři, bývalí sousedé, naši předchůdci. V temné večerní hodině se ještě na hrobech mihotaly plamínky mnoha desítek svíček, symbolizujících naději a věčné Světlo.

jou

V ostatních kostelech naší farnosti proběhla dušičková pobožnost po bohoslužbách v neděli 4. listopadu. 

Oprava márnice ve Zdibech

Pokud jste během léta navštívili hřbitov ve Zdibech povšimli jste si jistě, že začala oprava márnice na místním hřbitově u kostela Povýšení svatého Kříže. Oprava má být letos dokončena a vnitřní prostory budou sloužit k pietnímu uchování uren.

Stavba márnice je spojena se stavbou kostela. V dané době šlo o jeden a týž architektonický celek, který po mnohá staletí sloužil dobře svému účelu – důstojnému rozloučení se zemřelými.

Márnice za poslední desetiletí přestala být využívána a začala chátrat a hrozilo její další poškození. Farnost nemohla poskytnout potřebné finanční prostředky k její opravě. Zájem opravit márnici pro daný účel však projevila obec Zdiby. Udělaly se potřebné kroky a obec získala márnici do dlouhodobého symbolického nájmu.

Opravou márnice vznikne vhodné a důstojné místo k odpočinku našich blízkých zemřelých. Rozšíření hřbitova již nebylo nadále možné.

Při opravě byla provedena kompletní výměna střešní krytiny, vyměněny poškozené části krovu, opraveny vnitřní i venkovní omítky včetně nátěru a vnitřní dlažba a upraveno okolí márnice.

Jménem zdibských farníků chci poděkovat panu starostovi Janu Tvrdému, že jednak našel pro márnici konkrétní vhodné využití, a dále i za neméně důležitou skutečnost, že tato nemovitá kulturní památka bude zachována pro budoucí generace.

Požehnání proběhlo v neděli 4. listopadu 2018 po bohoslužbě ve 14:00 v rámci požehnání hřbitova a modlitby za naše věrné zemřelé.

kv

 


vložil 6. listopadu 2018, 20:52
v kategorii FotogalerieJiž proběhlo
Článek můžete sledovat prostřednictvím RSS 2.0 kanálu.
Zde můžete napsat komentář, nebo použít odkaz ze svého webu.


Napsat komentář