ZDIBY SE DOČKALY NOVÝCH ZVONŮ

„Dnes zde brali zvony. Jen jeden tu nechali, ten velký a s tím se zvoní všechno. Divně to vypadá, když zvoní s ním poledne a tak to půjde jedno za druhým, když nebude války konec,“ psala 12. ledna 1917 babička pana Evžena Seyfrieda, kostelníka ze Zdib, svému manželovi do Puly, kde během světové války sloužil u námořnictva.

Uplynuly sto a dva roky a čtyři měsíce a díky pochopení a podpoře farnosti Odolena Voda a obce Zdiby se ve zdibském kostele Povýšení sv. Kříže rozezněly zvony nové. V neděli 12. května je slavnostně požehnal kardinál Dominik Duka jmény sv. Anna a sv. Helena. Na válečnou událost nepřímo upomíná nápis na plášti zvonu sv. Anna, totiž PAX OMNIA RERUM (mír je nejlepší ze všech věcí), na plášti sv. Heleny je mimo jiné znak obce. „Zvony budou znít těm, kteří plakali, když staré zvony odváželi a kteří odpočívají na zdejším svatém poli. A zvony jsou také naší nadějí pro budoucnost,“ řekl kardinál Duka při kázání ve zcela zaplněném kostele (někteří zdibští přišli v krojích).

Zvony byly odlity péčí Petra Rudolfa Manouška v nizozemském Astenu. Pan Manoušek zvony záhy po konsekraci osadil na věži a duchovní P. Kamil Vrzal je odpoledne poprvé rozezněl – prostřednictvím programu ve svém mobilním telefonu.

jou

Foto: Petr Jarolímek, Jan Oulík

Odkazy:

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/do-veze-kostela-ve-zdibech-u-prahy-se-vratily-dva-zvony/1755026

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1097181328-udalosti/219411000100512     (stopáž: 40:42–41:36

https://prahatv.eu/zpravy/stredocesky-kraj/stredocesky-kraj/10248/do-zdib-se-vratily-zvony

 

 

 


vložil 13. května 2019, 7:06
v kategorii FotogalerieJiž proběhlo
Článek můžete sledovat prostřednictvím RSS 2.0 kanálu.
Zde můžete napsat komentář, nebo použít odkaz ze svého webu.


Napsat komentář