LETNÍ FARNÍ BRIGÁDA V DRASTECH

„Tam v podpalubí topič přikládá, na lodi je skvělá nálada.“ Tímto refrénem písně Láďa jede lodí trefně vystihl P. Kamil Vrzal atmosféru farní brigády u sester v Drastech. Jen onen přikládající „topič“ z textu zpěváka Ivana Mládka nám zatápěl pěkně seshora. Navzdory očekávanému horku však v sobotu 24. července přijel do Drast dostatečný houfec brigádnic a brigádníků z naší farnosti, který ještě doplnila početná skupina sester bosých karmelitek.

Čilé hemžení poté nastalo kolem oklepávání a čištění cihel z bouračky stržené stodoly a jejich rovnání na dřevěné palety. Srovnané cihly tam vyčkají na další využití, protože k výstavbě areálu budoucího kláštera se budou hodit.

Dvě sestry, každá vyzbrojená křovinořezem, se pustily na louce do boje s přerostlou vegetací.

Tříčlenná mužská parta pod vedením zručného faráře Kamila pak zedničila v místech, kde na jaře dobývala pahýly náletových keřů. Poškozenou zeď bylo nyní nutné vyzdít a zarovnat.

To vše se dálo za milého povzbuzování pohostinných sester, které nás brigádníky vyzbrojily slaměnými klobouky a přísunem balené vody dbaly na to, abychom dodržovaly pitný režim. Krůček po krůčku se každou takovou brigádou a vlastní pílí posouvají směrem k výstavbě vytouženého kláštera. A pokrok je hmatatelný. Vrcholem sobotní akce bylo společné grilování se sestrami, kterému předcházela polední modlitba breviáře. Vše se odehrálo v otevřeném zahradním altánu, který zde ještě před nedávnem nestál. 

Jan Oulík


vložil 25. července 2021, 6:40
v kategorii Již proběhlo
Článek můžete sledovat prostřednictvím RSS 2.0 kanálu.
Zde můžete napsat komentář, nebo použít odkaz ze svého webu.


Napsat komentář