TŘI BETLÉMY NA VODOLCE: ZIKKURAT, TRADIČNÍ A OBLÁZKOVÝ

Kostel sv. Klimemta v Odoleně Vodě letos zdobí tři betlémy. Ústřední prostor zaujal proslulý Vodolský betlém v podobě zikkuratu od pana Václava Sokola. Unikátní dílo vzniklo v 80. letech minulého století na žádost tehdejšího faráře P. Pavla Kuneše. Loni byl betlém pana Sokola po uplynutí vánočního času vystaven v Muzeu umění Olomouc mezi uměleckými díly vzniklými v časech nesvobody.

Druhý betlém je „tradiční“ dřevěný model chléva s postavami Svaté rodiny, zvířat a pastýři, který je tradičně vystaven v jižním výklenku kostela pod nástěnou malbou Božího narození.

K oběma letos přibyl ještě oblázkový betlém, vytvořený v 80. letech výtvarníkem Karlem Kuškou. „V polích v okolí Odoleny Vody jsem nacházel oblé kameny, jako věčný, letitý materiál, který mě inspiroval. Postavy jsem přiřadil k vhodným oblázkům, domaloval je a rozestavil do scény Narození Páně,“ vysvětluje autor.

V letošním roce mají vánoční betlémy kulaté výročí. Před 800 lety, roku 1223 představil sv. František nedaleko vsi Greccio ve střední Itálii první živý betlém.

Jan Oulík


vložil 23. prosince 2023, 16:45
v kategorii Již proběhlo
Článek můžete sledovat prostřednictvím RSS 2.0 kanálu.
Zde můžete napsat komentář, nebo použít odkaz ze svého webu.


Napsat komentář